Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди в петък, че може

...
Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди в петък, че може
Коментари Харесай

Европейската централна банка може да повиши още лихвите

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предизвести в петък, че може да се наложи банката да увеличи лихвените проценти отвъд елементарното отдръпване на тласъци и в територия, която може да ограничи растежа, до момента в който банката се бори да управлява рекордната инфлация в 19-те страни, които употребяват еврото, оповестява АП. 

Тя сподели, че банката има намерение да понижи инфлацията " навреме " и че " какъв брой надалеч би трябвало да стигнем и какъв брой бързо, ще се дефинира от вероятностите за инфлация ".

ЕЦБ увеличи лихвените проценти с най-бързите темпове в историята си, с цел да се бори с инфлацията, която доближи 10,7% в еврозоната през октомври, най-високата откогато стартира да се води статистика през 1997 година и надалеч над задачата на банката от 2%.

Инфлацията се подхранва от високите цени на природния газ, породени от съкращенията на доставките на газ от войната на Русия в Украйна и от тесните места в доставките на части и първични материали, защото търсенето се възвръща от рестриктивните мерки, наложени по време на пандемията от ковид.

В отговор централната банка увеличи своите индикатори с цели два процентни пункта от юли насам. Анализаторите чакат повече нараствания да дойдат от срещата на 15 декември.

Лагард предизвести държавните управления да не прекаляват с несъразмерни разходи за поддръжка на потребителите и бизнеса, наранени от високите разноски за сила, като сподели, че такава финансова помощ би трябвало да бъде краткотрайна и ориентирана към хората, които най-вече се нуждаят от помощ. В противоположен случай разноските биха могли да покачат търсенето и затова инфлацията и да отслабят тласъците за хората да пестят сила.

По-високите лихвени индикатори на централната банка оказват въздействие върху цената на кредитирането, като покачват цената на заема и го вършат по-скъп за заемане, харчене или вложение, като по този метод понижават търсенето на артикули и, на доктрина, лимитират цените.

Докато по-високите лихвени проценти са основен инструмент за ограничение на инфлацията, тяхното потребление може да породи опасения по отношение на въздействието върху растежа. Икономиката на еврозоната набъбна единствено с 0,2% през тримесечието юли-септември.

Много икономисти предвиждат криза в края на тази година и началото на следващата година, защото инфлацията ограбва покупателната дарба на потребителите. Служители на банката споделят, че по-високите ставки в този момент ще избегнат нуждата от още по-драстични ограничения по-късно, в случай че инфлацията продължи да излиза отвън надзор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР